Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

Κοινωνικό Πολύκεντρο

koinwniko polikentro

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ

ethniki

Τετάρτη
17 Ιανουαρίου 2018
Αντωνίου του Μεγάλου, Αχιλλά οσίου, Γεωργίου

εγγραφείτε στο newsletter μας

marketing

Video

 

emvlimas

ONLINE ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 82 επισκέπτες συνδεδεμένους
Εκθεση-σοκ από την S&P: Κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και το 2016 PDF Εκτύπωση E-mail

sp-kindunos-xreokopias-tis-elladas-kai-to-2016.w l

Oι περικοπές στις συντάξεις & τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις & τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα νέου γύρου πολιτικής αστάθειας.

 

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμα πολύ υπαρκτός όπως επισημαίνει η Standard & Poor's στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2016, ενώ προειδοποιεί ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της χώρας.

 

«Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών», προειδοποιεί ο Frank Gill, επικεφαλής του S&P για την Ευρώπη

 

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ που έχουμε στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει κατά την άποψη μας την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο. Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα», σημειώνει.

 

«Θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης», επισημαίνει ο Gill.

Σε ότι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, ο οίκος σημειώνει πως η αργή πρόοδος στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε θα περιορίσει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2016.

Στους μεγαλύτερους κινδύνους για την περιοχή συμπεριλαμβάνονται οι πολιτικές αναταραχές, οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και την Ιταλία καθώς και το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό στην Πορτογαλία μετά τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα.

 

Η S&P πάντως εκτιμά ότι, παρά και τις αδύναμες εξαγωγές, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας (εξαιτίας των αναδυόμενων αγορών), η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί κυρίως χάρη στην ανθεκτική εγχώρια ζήτηση. Ετσι, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθεί από το 1,5% φέτος στο +1,8% το 2016 και στο +1,7% το 2017.

 

Πηγή: thetoc